Нещодавно Президент підписав закон “Про віртуальні активи”, легалізувавши криптовалюту. Що це значить? У нас будуть крипто-картки? Можна буде заплатити криптою в крамницях?

Пояснює CEO української соцмережі Sl8 та голова команди UAF (Ukrainian Armed Forces coin) Дмитро Іванов.

Розкажи, що в Україні змінює закон “Про віртуальні активи”?

Він визначає правовий статус, класифікацію та право власності на віртуальні активи. Це створює умови для формування правового поля на цьому ринку, визначає список постачальників та умови реєстрації. Також це значить введення засобів фінансового моніторинга у криптосфері. Поки що чекаємо, поки закон вступить в силу, після внесення змін у Податковий кодекс.

Як щодо криптокарток? У нас будуть криптогривні?

Українські CBDC (цифрові гривні – прим. ред.) вже у режимі тестування. Щойно вони будуть запущені, а російські війська будуть відкинуті назад, складеться унікальна ситуація для криптовибуху в Україні. Для мільйонів українських користувачів вхід у крипту буде максимально спрощеним: KYC (авторизація – прим. ред.) через Дію за одну хвилину, і готово. Криптокартки з прив’язкою до інших криптоактивів теж будуть.

Криптовалюта зрівняється в обігу зі звичайною? Чи зможуть люди платити, скажімо, комуналку криптою?

Не зовсім. Як і раніше, єдиним законним засобом платежу в Україні буде гривня (у тому числі і цифрова гривня). Але, впевнений що буде можливість автоматичної конвертації більшості ваших цифрових активів у гривню у момент оплати товарів та послуг. Принаймні, в соціальній крипто платформі Sl8 це вже в процесі розробки.

Що це дасть для бізнесу і для України в цілому?

Українські бізнеси та стартапи почнуть приваблювати серйозні інвестиції. Спочатку від роздрібних українських інвесторів (у яких “під матрацами” лежить по різним оцінкам до 80 млрд доларів), а потім і від роздрібних та великих інвесторів зі всього світу. Це будуть десятки мільярдів доларів інвестицій щорічно.

Також українські компанії та стартапи зможуть легально збирати фінанси для свого розвитку у крипті. UAF coin став першим з таких проєктів на базі соцмережі Sl8: token-as-a-service. Тільки замість стартапу гроші збираються на потреби ЗСУ.

Україна стане першою країною в світі за crypto mass adoption (прийняттю криптовалют у пересічний обіг – прим. ред.), а Київ стане криптостолицею світу.

Дякуємо! Даси кілька порад для початківців у криптовалюті?

Якщо говорити суто про новачків в крипті, декілька простих порад: 

– ніколи не оперуйте великими сумами, вчитися можна мінімальним коштом;

– будьте готові втрачати кошти якщо ви інвестуєте, це частина процесу, але завжди шукайте цікаві та перспективні проекти для інвестування;

– DYOR (Do Your Own Research – прим. ред.): проводьте власне дослідження будь якого нового проекту в який інвестуєте;

– диверсифікуйте і балансуйте свій інвестиційний портфель;

– постійно вчіться, слідкуйте за трендами, сфера крипти швидко змінюється і розвивається.

Хто і за що платить?

Прокрутити вгору
Догори